Kategóriák
Blog

11 vicces csapatépítő játék, amit ki kell próbálni

A vicces csapatépítő játékok mindig népszerűek, ha egy társaságot kell összerázni. Nem utolsósorban azért, mert a közös nevetés mindig közelebb hozza egymáshoz azokat is, akik egyébként nem nagyon tudnak egymással mit kezdeni. A csapatépítő programok egyébként is egyre gyakrabban bukkannak fel mindenféle céges rendezvényeken, csapatépítő tréningen. Nincs jobb, ami közelebb hozná egymáshoz a munkatársakat, mint a közös kihívás, a játék. A nevetés ezen kívül oldja a feszültségeket, és képes olyan fajta harmóniát teremteni a munkatársak között, amire a pusztán intellektuális együttműködés nem lenne képes.

Miért van szükség a csapatépítő játékokra? 

A munkahelyen sokszor projekteken dolgozik együtt több ember. Nincs mit szépíteni rajta: meg kell tanulnunk egymással együtt dolgozni, még akkor is, ha nagyon mások vagyunk. Sőt, különösen akkor. És a legtöbb esetben egy csapatba különböző típusú emberek kerülnek, hiszen egy komplex munkát akkor lehet a legjobban elvégezni, ha sokféle kvalitású ember dolgozik rajta, mindegyik más-más aspektusán. Szükség van az ötlet-emberekre, akik lendületet adnak, de azokra is, akik szorgalmasan megcsinálják a kiosztott munkát. Nagyon is szükség van arra, hogy valaki átlássa a feladatokat, és behajtsa másokon, de arra is, hogy valaki oldja a légkört, vagy megkérdőjelezze a megkövesedett rendszereket.

Egy ilyen sokszínű csapatnál elengedhetetlen, hogy együtt tudjanak dolgozni mind rövid-, mind hosszútávon. A csapatépítő programok, és azokban is különösen a csapatépítő játékok erre nagyon alkalmasak. Összehozzák egy közös kihívásban azokat is, akik egyébként nem feltétlenül állnak maguktól szóba egymással. 

A közös élmény ráadásul erős kapocs lesz majd, ha pedig jól megválasztott csapatépítő játék hozza össze a közösséget, és egy közös identitás is felépül, akkor egészen hosszú távra is lehet tervezni ezzel a csapattal. 

Az extrém csapatépítő programokig persze nem mindig szükséges elvinni minden közösséget, sokszor elég egy vicces csapatépítő játék is, amelyben oldódnak a ki nem mondott feszültségek. Fontos, hogy minden résztvevő ugyanolyan módon vonódjon be, hiszen ha egyvalaki is kívül tartja magát, és nem éli át a játékot, az nagyban csökkenti a csapatépítés hatékonyságát és az élményt. 

Milyen vicces csapatépítő játékok vannak? 

Számolatlan sokféle vicces játék van, és ezek közül akadhat olyan is, amelyet gyerekkorunkból ismerünk. Ez nem baj, hiszen felnőttként ugyanúgy szükségünk van a játékra, amelyet egy pontig komolyan veszünk, aztán már nem. A vicces csapatépítő játékok pontosan a komolyan vevés határáig szeretnének eljuttatni minket. Amikor már minden résztvevő majd’ megszakad a nevetéstől, akkor oldódhat ki rengeteg év közbeni vagy személyes feszültség. Hiszen a nevetés gyógyít. 

1.Aknamező

Az aknakereső nevű ősrégi számítógépes játékot bizonyára mindenki ismeri. Hasonló ez a játék is, de élő figurákkal, egy életnagyságú pályán. A feladatot páros számú játékos tudja játszani, de akár már két fővel is működhet. A kijelölt területre apró tárgyakat kell elhelyezni, majd ezeken átvezetni a pár bekötött szemű tagját. Az elkerítés történhet bólyákkal, sálakkal, az aknák pedig lehetnek bármilyen egyszerű tárgyak: poharak, sálak, cipők, lényegében bármi. A feladat a kommunikációt és az együttműködést egyaránt fejleszti, ezen kívül vicces a botladozás – de vigyázat, nem kinevetjük egymást, hanem együtt nevetünk. Ez a játék tarthat hosszabb vagy rövidebb ideig, a résztvevők számától függően, de 6-8 résztvevővel legalább fél órát tart. 

vicces csapatépítő játékok

2.Csapatszülinap

8 főnél nagyobb csoportoknál izgalmas lehet a következő játék, a csapatszülinap, amikor jelbeszéddel, némán kell kommunikálni. A résztvevőknek először tetszőleges sorrendben kell egy sorba állni, majd ha ez megvan, a játékvezető kiadja az utasítást: meg kell változtatni a sorrendet: születési rendbe kell rendeződni. A vicces ebben nyilvánvalóan a félreértések lehetősége, hiszen alapvetően dátumokat és tényeket verbálisan szoktunk megbeszélni, a mutogatással sok lesz a félreértés lehetősége. Ez utóbbi pedig azon kívül, hogy sokat lehet rajta nevetni, reflexióra is hív a kommunikációval mint témával kapcsolatban.

3.Szabadulószoba

A szabadulószoba garantáltan belehúz a játékba, hiszen egy adott szituációban vagyunk, amelyet közösen kell megoldani. Akár közösen is el lehet menni egy már megszervezett szabadulószobába, de némi utánajárással magunk is összerakhatunk olyan feladványokat, amelyek a szabadulószobára hasonlítanak. Itt azért érdemes megkérdezni a csapattagokat, különösen, ha zárt térben vagyunk, hogy van-e valakinek klausztrofóbiája vagy frusztrálja-e a bezártság. Vicces attól lesz a szabadulószoba, hogyha vicces feladatok vannak benne, bár egy bizonyos fáradtsági szint után – társaságtól függően – bármilyen hasonló helyzet is nevetésre ingerelhet. 

4.Vakfoci

A vakfoci bátorságot, bizalmat és együttműködést igénylő csapatjáték. Játék során a biztonságra is feltétlenül ügyelni kell, de ha jól sikerül, felejthetetlen élmény lesz ez a különös játék. 

A vakfoci során feláll egymással szemben két focicsapat, csakhogy bekötött szemmel. Minden játékosnak van egy avatar párja, aki kívülről, szavakkal irányítja az ő játékosát, mindenki tehát egyetlen hangra figyel. A hangzavar és az összeütközésekből fakadó helyzetek viccesek mind a játékosok, mind a kívülállók számára. Érdemes nem a legkeményebb focilabdát használni hozzá, és biztonságos teret elkeríteni, ahol semmi éles vagy veszélyes tárgy nincs a közelben.

vicces csapatépítő játékok

5.Kereskedőjáték

A következő játék az üzletembert ébresztheti fel a résztvevőkben. A kereskedőjáték tulajdonképpen cserekereskedelem puzzle-darabokkal: minden csapatnak meg kell szerezniük a saját darabjaikat. Csakhogy mindenkinél mindenféle darab van. Meg kell egyezni az árakban, ki kell találni, kinél mennyi van, s mindezt időre. Arról nem is beszélve, hogy ha puzzle-darabokkal játszunk, akkor a végén még ki is kell rakni a kirakóst, mikor már megvan minden darab. A játék kooperációt és egyértelmű kommunikációt igényel, és elég sokáig tart ahhoz, hogy minden szereplő belemélyedjen, és ne vonja ki magát. Sokat lehet nevetni, míg az ember rájön a megfelelő taktikára, amely előzetesen nem nyilvánvaló: hogy hogyan kell csereberélni, hogy mindenki megkapja, amire szüksége van (de a másik csapat lehetőleg később…).

6.Élő csocsó

Az élő csocsó mindenki kedvencét, a csocsót nagyítja fel. Szerencsére nem kell csocsó-bajnoknak lenni ahhoz, hogy élvezni tudjuk ezt a játékot, hiszen az élvezet pontosan abból fakad majd, hogy mindenki egyformán ügyetlen. Ez egy kelléket igénylő játék: szükség van egy felfújható  pályára, valamint a rudakra vagy madzagra, ahova az élő játékosok rögzítik magukat. Két darab öt fős csapat tud egyszerre játszani, ha több csapat van, akkor a többiek nézni tudják – a kibicnek természetesen semmi sem drága. Egyébiránt minden úgy működik, mint egy igazi csocsónál, számos mókás helyzetre adhat okot jól ismert játék megelevenedése. Érdemes fokozottan figyelni arra, hogy a nők és a férfiak másképpen játszanak, a sérülések elkerülése érdekében. 

7.Fej vagy írás

Kicsit versengés, kicsit reflexek, és mindenképpen közösséget épít. A fej vagy írásban a csapat két részre oszlik, két oszlopba állnak, egymásnak háttal, és megfogják egymás kezét. Ennél tulajdonképpen nem baj, ha sokan vannak, annál mókásabb tud lenni az elrontott eredmény. A kézfogás ennél a játéknál bizony elengedhetetlen, hiszen a kézszorítás lesz a kommunikáció módja, amelyen keresztül továbbítják az információt (bár akár mást is ki lehet találni, de ez a leggyorsabb variáció).

A két sor egyik végén valaki feldob egy érmét, és előzetesen megbeszélik a sor végén álló két emberrel, hogy fejre vagy írásra kell-e elindítani az üzenetet. A sor másik végén egy széken valami könnyen megragadható tárgy van (kulcscsomó, plüssfigura etc.). Ezt kell minél gyorsabban elragadni. A cél, hogy az egyik csoport gyorsabb legyen a másiknál, és a helyes jelet továbbítsák. Kooperációt kíván, és sok nevetésre adnak alkalmat az esetleges tévedések. Természetesen érdemes cserélni a szerepeket, így mindenkinek lesz alkalma hibázni vagy nyerni egyaránt. 

8.Fagyveszély

Valamennyien szeretjük a szerepjátékokat, hiszen olyankor egy kicsit kiléphetünk a saját életünkből. A fagyveszély egy szituációs játék, amelybe könnyen bele lehet helyezkedni, bár nem nyáron ideális ilyen szempontból. A keretmese az, hogy a 4-5 fős csapatoknak mindenképpen menedéket kell építeniük, ha nem akarnak a hóviharban megfagyni. Csakhogy a vezetőnek “megfagytak a lábai”, tehát nem tud mozogni. A többieknek kisütötte a nap a szemét, így nem látnak – vagyis be van kötve a kezük. A vezetőnek így kell utasításokat adni a csapattagoknak, hogy némi kéznél lévő tárgyból (pokrócok stb) menedéket építsenek, olyat, amelybe mindannyian beleférnek. Mivel a “vakok” ügyetlenkednek, ez sok vicces szituáció forrása lehet, a kihívás pedig adott: nehezített pályán együttműködni, és előbb menedéket lelni. 

képek forrása: unsplash.com

9.Három igaz, egy hamis

Ez a játék nem feltétlenül a földön fetrengősen vicces csapatépítő játék, de ha a tagok nyitottan és kreatívan állnak hozzá, a puszta szórakozáson kívül is nagy élmény tud lenni. A csapattagok (kisebb csoportokban) beszélgetnek, mindenki mond magáról négy állítást, amelyből egy nem igaz. Ez a feladat egymás jobb és alaposabb megismeréséhez nagyon alkalmas, de a képtelen állításokkal mókás feladványt adhatnak egymásnak a csapattagok. Ez inkább intellektuális játék, de sok esetben mélyebb beszélgetések előszobája lehet. 

10.Buborékfoci

A buborékfocihoz kivételesen kellék szükségeltetik: maga a buborék, amelybe belebújva lehet a labdát kisebb-nagyobb sikerrel kergetni. Az egyik legviccesebb csapatépítő játék azonban ez, ahol egy idő után nehéz megállni, hogy az ember ne fetrengjen a kacagástól – persze nem tud, lévén buborékban. Mivel ez egy extrémen hétköznapi szituáción kívüli helyzet, mindenki másképp viselkedik, mint ahogy szokott, ezáltal ténylegesen alkalmas megismerni egymást, és összehozni a csapatot. Fizikai erőnlétet kíván, cserébe felszabadult nevetést is. 

11.Haha-parketta

Semmi extra kelléket, mindössze némi helyet kíván a haha-parketta, valamint némi bizalmat egymás iránt a fizikai kontakt miatt, tehát célszerű ezt nem a csapatépítő hétvége legelejére betenni. A csapat összes tagja lefekszik a földre olyan formán, hogy a második ember az első hasára teszi a fejét félig keresztben, majd a következő az ő hasára, és így parkettamintában mindenki lefekszik a földre. Az első ember elkezdi mondani a legkomolyabb hangján: Ha. A második: ha-ha. A harmadik: ha-haha. És így tovább, ameddig el sikerül jutni. Mindezt a lehető legszigorúbb hangon. Garantáltan fél perc után szakadni fog mindenki a nevetéstől. 

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!