Kategóriák
Blog

Milyen a tökéletes csapatépítő tréning?

A csapatépítő tréning remek eszköz lehet egy cég, csoport, vállalat vagy közösség eredményességének növelésében. A módszer részben indirekt: az teljesítmény javulása és az eredményesség megjelenése annak a következménye, hogy a csapatépítő tréningen hogyan és milyen fokban vonódtak be a munkatársak. 

A csapatépítő tréning ráadásul nem teljesen azonos a csapatépítő programmal, célja a jó munkahelyi légkör megteremtése mellett a rejtett tehetségek felszínre hozása és a csoportkohézió erősödése, hogy aztán “élesben” is jól menjen a problémamegoldás. 

Mi az a csapatépítő tréning? Mi a célja? 

A csapatépítő tréning olyan közösségi program a munkatársak között, melynek nem titkolt célja, hogy csapatként, közösségként jól, illetve jobban tudjanak együtt dolgozni;  hogy a közösen megvalósítandó feladatokat (a hétköznapokban: a cég működtetését) eredményesen tudják megvalósítani. 

A csapatépítő programokkal ellentétben, ahol a cél tulajdonképpen a szórakozás és a csapat tagjainak egymáshoz közelebb kerülése, a csapatépítő tréningnek kifejezett célja, hogy növelje a csapat együttműködését és a közös teljesítményüknek a hatékonyságát.

A sikeres cégek minden esetben csapattal dolgoznak, nem egyszerűen munkahelyi csoporttal. Ha mindössze egymás mellett dolgoznak a cég tagjai, azzal a saját hatékonyságuk ugyan tud működni. Azonban emberként elképesztő módon társas lények vagyunk, és a legtöbben igényeljük is a kapcsolódást, de nem mindegy, hogy ez hatékony megbeszélés vagy kávé melletti csevegés formájában történik. 

A munkahelyi közösség előnye, jobban ismerik egymást, mint az átlagos munkatársak, és tudják, miben számíthatnak a másikra. Ha a cégnek egy közös dolgot kell megoldaniuk, mindenki tudja a maga helyét, és nem húzza ki magát a munkából, hiszen élvezi a közös munkát. 

Ahhoz azonban, hogy idáig eljusson egy vállalkozás, hogy a tagjai igazi csapatként tudjanak együttműködni, hosszú út vezet, és a legjobb eszközök egyike a csapatépítő tréning. 

A csapatépítő tréningeken a hangulat a gamifikációnak, a játékosításnak köszönhetően oldottabb, mint a munkahelyen, bár itt is feladatokat kell megoldani közösen. Arra is alkalom nyílhat, hogy a csapat tagjainak különbözőségei a helyükre kerüljenek, hiszen egy közös munkához sokféle kvalitásra szükség van. Nem utolsósorban önismereti kihívás is, hiszen közösségként, csapatban egészen másképpen viselkedik az ember, mint amikor egyedül old meg egy feladatot. 

Milyen rendszerességgel ajánlott csapatépítő tréninget tartani?

Ha azt szeretnénk, hogy a munkatársi közösség közösség maradjon, a közös munkán kívül évente egy-két alkalmat érdemes beiktatni csapatépítő programra vagy tréningre. Hiszen akár a csapat összetétele is változhat, és fontos, hogy a közösség az újakat is tudja integrálni. 

A cégek életében munkájuktól és az ünnepektől függően lehet egyfajta ciklikusság. Sokan nyáron vagy decemberben, egyfajta kikapcsolódásként, a nagy hajrá utáni pihenőként használják a közösséget összehozó csapatépítő tréningeket. Lehet úgy is időzíteni, hogy egy nagyobb munka előtt, szeptemberben vagy kora tavasszal van egy-egy csapatépítő, hogy az előttük álló munkára nagyobb lendülettel tudjanak készülni. 

Mivel a csapatépítő tréning azért idő-, energia- és pénzigényes tud lenni, nem lehet és nem is kell túl gyakran, de évente egy legalább szükséges. Ha pedig kettő vagy esetleg három csapatépítő fér bele az évbe, annál jobb, hiszen remekül tudja erősíteni a kohéziót és lendületet adni a munkatársaknak. Nem minden csapatépítő programnak szükséges egy egész hétvégésnek lennie, akár kisebb, egy vagy félnapos program is hatékony tud lenni. 

csapatépítő tréning
Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Miért fontosak a csapatépítő tréning programok?

Minden közösséget összetart valami közös munka. A munkahelyi közösségeknél a közösen elvégzendő projektek, feladatok, munka az, amely kohéziós erő a munkatársak között. Azonban mivel emberek vagyunk, úgy tudunk együtt dolgozni, ha emberileg is kapcsolódunk. 

A csapatépítő tréningek pontosan ezt az emberi kapcsolódást nyújtják, azzal a plusz szándékkal, amely a konkrét munka elvégzéséhez szükséges készségeket és képességeket erősíti meg a közösség tagjaiban. 

A csapatépítés a szakmai megerősödésben, az önismeretben erősíti meg a tagokat, azon túl, hogy a közösség céljait is jobban magukévá teszik a csapat tagjai.  

Tisztábbak lesznek a csapat tagjainak szerepei és felelősségei. A váratlan feladatoknak köszönhetően előbukkannak a rejtett képességek, és mindenki számára világossá válik, hogy ki miben jó – anélkül, hogy különösebben szóba öntenénk. Hiszen egy csapatban szükség van a precíz végrehajtóra, az ötletgazdára, a kritikusra és a szószólóra egyaránt. Nem baj, ha a csapat tagjai tisztában vannak azzal, hogy miben tudnak hozzátenni a munkához nemcsak feladataikban, hanem egyéniségükből is. 

Milyen a tökéletes csapatépítő tréning? 

Az ideális csapatépítő tréning nem elsősorban a dolgozók szabadidejéből vesz el, ez sokat javít az alaphangulaton és a hozzáálláson – hiszen ki szeretne kötelező csapatépítőn részt venni, ha valójában inkább a családjával lenne? 

Fontos az is, hogy alaposan meg legyen szervezve, ne legyen erőltetett – az értelmetlen feladatok ellenállást szülnek, és éppen a lényeg veszne el. A profi csapatépítő tréning nem csupán szórakozás, azonban a feladatok úgy vannak összerakva, hogy ne érződjék az izzadság: a játszva tanulás itt is hatékonyabb, mint a szigorú képzés. 

A trénernek fontos az esemény előtt tájékozódni a cégről és a csapat tagjairól, az esetleges problémákról. 

A tökéletes csapatépítő tréningre tehát jellemzőek a következők: 

Segít megoldani a csapatban lévő problémákat

Ha eleve egy problémával érkezik a csapat, ha a kiégés szélén táncolnak az emberek, ha nagy a fluktuáció, ezzel mindenképpen érdemes foglalkozni valamilyen formában. Előfordulhat, hogy feszültség van a csapattagok között, vagy valamilyen más tényező hátráltatja a munkát. Ilyenkor nagyon hasznos ezzel célzottan foglalkozni, hiszen ha felszínre kerül, nagy eséllyel meg lehet találni a probléma megoldását is. 

Hatékonyabbá teszi a munkakapcsolatokat

A csapatépítőn, mivel jobban megismerik egymást a csapattagok, hatékonyabbá válhat a későbbi munkavégzés, hiszen tisztábban lehet majd látni, ki mire a legalkalmasabb, és miben nem annyira jó. A csapatépítőn szerzett élmények új perspektívába helyezik a munkatársakat, így ha nem is feltétlenül nagy mélységekben, de egymás emberi megismerése nagyban segíti az együttműködést és azt, hogy az emberek jól érezzék magukat munka közben.

A hétköznapokban általában csak egy-egy oldalát ismerjük annak az embernek, akivel akár nap mint nap együtt dolgozunk, vagy csak egy bizonyos viszonyban találkozunk. Amikor egy csapatépítőn egészen más szituációkban találjuk magunkat akár a munkatársunkkal, akár a főnökünkkel vagy a beosztottunkkal, árnyalódik a róla való képünk, így az empátiánk és az együttműködési kedvünk is növekszik. Hiszen máris megláttuk a másik emberi oldalát.

csapatépítő tréning
Photo by Providence Doucet on Unsplash

Tisztázza a munkahelyi szerepköröket

A csapat tagjai elhelyezhetik magukat abban a hálóban, amelyben mindenkinek megvan a maga szerepe, és együtt alkotnak verhetetlen csapatot, amely képes bármilyen feladatot megcsinálni, és bármilyen felmerülő problémát megoldani. Nem kell mindenkinek ugyanazt csinálni, hiszen mindneki másban jó. Pont ez a különbözőség, amelyet ha tudatosítanak, képes egy színes és hatékony csapattá formálni a munkaközösséget. 

Tudatosítja a cég érdekeit

Talán nem minden munkatársnak nyilvánvaló, hogy a cég érdekei és a munkatársak érdekei sok szempontból közösek. Egy tréning után egyérteműbb lehet mindenki számára, hogy alapvetően mind egy hajóban eveznek, és mindenkinek az az érdeke, hogy haladjon is az a hajó. Ha a cég prosperál, a munkatársak is jól járnak, és vice versa: a vállalat akkor virágzik, ha mindenki beleadja magát. Ezt pedig nem lehet hosszú távon összeszorított fogakkal: az is kell, hogy a munkatársak jól érezzék magukat, de az is, hogy megcsinálják, ami a feladatuk. Ehhez kapnak eszközöket egy egy-két napos tréning során. 

Javítja a munkahelyi légkört

Az egyik vezető ok, amiért valaki otthagy egy egyébként jól fizetett munkahelyet, az az, hogy a munkahelyi légkör nem megfelelő. Ha azonban azokkal a munkatársakkal, akikekkel nap mint nap együtt dolgozunk, megfelelően együtt tudunk működni, és jó a munkakapcsolatunk, akkor nagyobb eséllyel maradunk. A csapatépítő tréningek a közös élményeken és kihívásokon keresztül építik is az összetartozást és az emberi kapcsolódást. Így egymás alaposabb, nem megszokott módon való megismerése javítja a munkahelyi légkört hosszú távon is. 

csapatépítő tréning
Photo by Kimson Doan on Unsplash

Feltérképezi a kollégák felelősségre vonhatóságát

Egy csapatépítőn belül transzparenssé válik a feladat során, hogy minek kicsoda a felelőse. Ez a hétköznapi munkában is igen fontos szempont. Egy ilyen kiélezett helyzetben rögtön kitűnik, ki az, aki hajlamos a lógásra, ki az, aki a vállán viszi a terheket, és ki az, akinek a szája nagy. Mindezek azonban nem azért kerülnek felszínre, hogy ujjal lehessen mutogatni az emberi gyengeségekre. Sokkal inkább azért, hogy tudatosodjanak, így lehessen ezekben is fejlődni. Az egyén fejlődése nélkül ugyanis a cég is megáll. 

Fejleszti a problémakezelést

A tréning során általában közösen kell megoldani kihívásokat is. Van benne egy kis verseny, van benne együttműködés, de egyénként is bele kell tennie magát mindenkinek. Ha könnyű lenne, nem lenne fejlesztő, ezért általában egy profi csapatépítő tréningen minden résztvevőnek maximálisan oda kell tennie magát, hogy megoldják a feladatot. Ez fejleszti az egyéni és a közös problémamegoldási képességeket. Így ha majd a való életben, a munkában jön szembe valami kihívás, jó eséllyel ugyanolyan magabiztossággal tudják majd kezelni, mint a csapatépítőn. 

Javítja a közösségben való munkát

Van, aki jobban szeret egyedül dolgozni. Azonban ha csapatban vagyunk, szükségszerűen támaszkodni kell egymásra. Mindenki képes a csapatban való munkára, azonban akinek nincs ebben nagy rutinja, annak nagy segítség lehet egy olyan tréning, ahol ilyen tekintetben képes lesz átlépni a saját határait. Ezek az élmények, különösen, ha valaki kilép a saját komfortzónájából a közösség kedvéért és a közösség bátorító jelenlétében, óriási hatással lehet az egyénre. Önismeret, empátia, a másik figyelmes meghallgatása, önfegyelem – mindez csak néhány abból a sorból, amely tulajdonságokra szert lehet tenni, de legalábbis tudatosítani lehet egy-egy ilyen csapatépítő tréning során. 

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!