Kategóriák
Blog

Céges rendezvény: ötletek, szervezés, fontos tudnivalók

A céges rendezvény sokaknak várva várt esemény, sokaknak azonban előfordulhat, hogy púp a hátán. Hogyan tudunk olyan programot szervezni, amelyen a munkatársaink örömmel vesznek részt? Ha szívesen jönnek, az megerősíti a céghez, a közösséghez tartozást bennük, ami mindenképpen előny. Ne féljünk ne csak munkával foglalkozni együtt: a különböző típusú céges rendezvények indirekt módon fogják előmozdítani a cégünk belső kohézióját és növeli az alkalmazottak munkakedvét. Hiszen mindenki szívesebben teszi bele az energiáját és a munkáját egy olyan közösség javára, amelyben otthon érzi magát.

Melyek a legjobb céges rendezvény ötletek? 

Mindig fontos megkérdezni magunktól, mielőtt bármit megrendezünk nagy csinnadrattával: miért csináljuk? Ha azért, hogy a munkatársaink, alkalmazottaink jól érezzék magukat, növekedjen a motivációjuk, hogy erősödjön bennük a céghez tartozás érzése, hogy levezessék a felgyülemlett feszültséget, esetleg stratégiai megbeszélés kapcsán kell összegyűlni, akkor van egy konkrét és többé-kevésbé mérhető cél. Pénzt szórni lehet nagy rendezvény nélkül is, ám bármilyen céges rendezvényt szervezünk is, fontos tudnunk, hogy nem elsősorban attól lesz jó, hogy sok (esetleg pályázati) pénzt költünk rá. Sokkal inkább attól, hogy hogyan érzik magukat a résztvevők. 

Akármit is csinálunk, ez utóbbihoz szükséges az, hogy testileg jól legyenek: legyen enni- és innivaló, legyen idő és tér szabadon kapcsolódni egymáshoz. Sokszor más nem is szükséges. Ha azonban valami ennél konkrétabb célunk van, például egy képzés vagy a csapat összerázása, ahhoz is szükséges a minőségi és az egymásra odafigyelős szervezés. Még inkább extra pont, ha a céges rendezvény munkaidőben történik, és nem a családtól kell elvonni az energiát. Ez azonban természetesen nem minden esetben lehetséges, ilyenkor jönnek jól a nyitott, vagyis az egész családot váró rendezvények. 

Ha ezek megvannak, akkor már minden meglesz ahhoz, hogy a céges program egy feltöltő és emlékezetes élmény legyen a munkatársak számára. Lássuk akkor, milyen típusai vannak a céges rendezvényeknek. 

Tematikus workshopok

A cégek életében elengedhetetlen a fejlődés ahhoz, hogy a cég virágozzon és előrefelé haladjon. A munkatársak fejlődésére az egyik legalkalmasabb a workshop. Itt nem egyszerűen beülnek egy előadásra, hanem általában maguk is tevékenyen részt vesznek az alkalmon. A tematikus workshopokat általában egy, a témához értő szakember tartja egy-egy részterületből. Mivel nem csupán passzív hallgatók ülnek a workshopon, hanem többnyire testet-szellemet megmozgató feladatokból is áll a program, sokszor kézműves tevékenységgel – így nagyobb eséllyel marad meg az új tudásanyag is. A workshop lehet a szakmához kapcsolódó, de lehet egy teljesen más irányultságú vagy tematikájú workshop is. Ez utóbbiak szélesítik a résztvevők látókörét, és új inspirációt adhatnak a szakmában is. 

céges rendezvény
kép forrása: Unsplash.com

Csapatépítő játékok

A csapatépítő játékok általában kifejezetten azzal a céllal szervezett rendezvények, hogy azt a közösséget, aki többé-kevésbé együtt dolgozik, még jobban egységgé kovácsolja. Szükséges ez akkor is, amikor a munkatársak egymás mellett dolgoznak, mintegy párhuzamosan, de akkor különösen, ha egy csapatként kell dolgozniuk egy közös projekten. Amikor pedig közös munkáról van szó, elengedhetetlen, hogy a munkatársak képesek legyenek együtt dolgozni, tudják, hogy miben számíthatnak egymásra, és kinek-kinek mi az erőssége, illetve milyen feladatot nem érdemes rábízni. Egy közös projektben általában nem egyforma emberek dolgoznak: ki ebben jó, ki abban. Ennek a különbözősége a csapatépítő programokon gyönyörűen kiviláglik – és egyúttal lehetőséget is teremt a különbségek elfogadására is. 

Tréningek

A csapatépítő napoknak és a tematikus workshopoknak eggyel komolyabb változata a tréning. Itt kifejezetten szakmai fejlődésről van szó, akár személyiségfejlődést is integrálva. Nevezhetnénk továbbképzésnek is, ha ez a szó nem lenne már annyira telített. A tréning valójában persze tanulás — de ideális esetben oly módon, hogy nem befogadhatatlanul száraz és fárasztó módon. Egy profi tréner nemcsak a szakmát ismeri, hanem ügyfélközpontúan, közösségként kezelve, vagy azzá alakítva a munkatársakat, a csoportdinamika alapos ismeretében számos játékos eszközt bevetve edzi a munkatársakat. A nap végére a résztvevők lehet, hogy halálosan elfáradnak, de jó eséllyel úgy mennek haza: nagyon is megérte rászánni erre ezt a napot. 

Szakmai kiállítás

Minden szakmának megvannak a maga vizuális jelölői. Akár építészetről, akár informatikáról, sportról, tudományról vagy akár művészetről van szó, kiállítást rendezni mindenből lehet. Ráadásul érdemes is. Egy jól összerakott kiállítás nemcsak másoknak mutatja meg, hogy mivel foglalkozik a cégünk (akár egy nagyobb rendezvény keretében, akár csak a fennállásunkat ünneplendő), hanem a cég tagjai számára is erősítik mind a szakmaiságot, mind az odatartozás élményét. Egy kiállítást megrendezni persze nem könnyű, általában külön szakembert kívánó kihívás, de mindenképpen megéri a fáradtságot. Egy jól összerakott szakmai kiállítás a csoportkohéziót és a szakmai színvonalat egyszerre emeli. 

Partner találkozó

Nem egyedül küzdünk a világban: együttműködünk más cégekkel, partnerekkel. A piacon együtt létezünk, és egymást segítjük. Érdemes időről időre olyan céges rendezvényt szervezni, ahol a partnerek vannak a fókuszban. A program lehet egyszerű vacsora, de lehet benne játék is, a lényeg, hogy a cég élő és prosperáló mivoltát hangsúlyozzuk mind a magunk, mind a munkatársak, mind a partnerek számára. Ez  nemcsak magabiztosságot, de virágzó működést is mutat. 

Családi napok

A családi napok tipikusan olyan rendezvények, ahol a cég tagjai megismerhetik egymás családtagjait. Ha jól van megszervezve, örömmel mennek el a dolgozók, és viszik magukkal a  családjukat is, hiszen az életük két nagy területét hozhatják térben és időben együvé. A családi napok általában szabadtéren vannak, tehát van elég tér a gyerekek számára is ugrándozni-rohangálni kiabálni, a férfiaknak és a nőknek egymással beszélgetni, és természetesen szoktak lenni kihívást rejtő programok is, ha valaki arra vágyna. A lényeg az együttlét: hogy eltöltsenek egy napot egy szép környezetben, testet-lelket jóllakatva, találkozva egymással. 

Céges sportnap

Akárki akármit mond, a testmozgás mindenki számára szükséges. Különösen igaz ez azoknál a cégeknél, ahol naphosszat a számítógép előtt ülve dolgoznak az emberek. Bár nyilván különböző típusú mozgásokat szeretünk, biztos, hogy van olyan lehetőség, ami mindenkinek megfelel. A céges sportnapok talán nem annyira az iskolai sorversenyekre hasonlítanak ideálisan, mint inkább a cég nagyságától és összetételétől függően egy választást adó programlehetőségből. Mert fontos, hogy az is jól érezze magát, aki csak sétálni szeret, és számára az az intenzív mozgás netovábbja, és az is, aki legszívesebben minden hétvégén ejtőernyőzne. A két véglet között természetesen rengeteg lehetőség van. Az számít, hogy senki ne maradjon számára megfelelő mozgás nélkül. A közös mozgás játékkal ötvözve még intenzívebb közösségi élményt ad, de önmagában egy ismeretlen mozgásforma kipróbálása is számít abban, hogy az ember a nap végére úgy érezte: ez egy nagyszerű nap volt. És onnan már csak egy ugrás az a gondolat: és micsoda nagyszerű céghez tartozom!

céges rendezvény
forrás: Unsplash.com

Gála vacsora

A gála vacsora azok közé a céges rendezvények közé tartozik, ahol érdemes egy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Amikor azonban egy elegáns állófogadást rendezünk a szponzorainknak, a támogatóinknak, az ügyfeleinknek, vagy — igen, abszolút helye van — a munkatársainknak, azzal a bőséget a cégben nemcsak megmutatjuk, de teremtjük is. Egy elegáns gálavacsorára a megjelentek kiöltöznek, kicsit komolyabban veszik magukat, mint egyébként — és olyan ismeretségeket van lehetőség kötni, amely találkozások másképpen nem jönnének létre, csak néhány ünnepi beszéd után elfogyasztott pezsgő társaságában. 

Hagyományőrző, kulturális programok

Gyökereink ápolása a közös kultúránkban esszenciális mindannyiunk számára. Aki átélte már, hogy milyen egy nagyobb közösséghez tartozni, az tudja, hogy mindez segít megőrizni önmagunk identitását is. Különösen a nagyvárosokban (és a nagy cégeknél), ahol az ember olyan kicsinek érezheti magát a rengeteg ember és az olykor személytelen hétköznapok sodrában. Érdemes tehát hagyományőrző vagy kulturális programokat szervezni céges programként. Nemcsak a magyar kultúrához és a közös múltunkhoz kapcsolódunk így, de együtt tesszük mindezt. Legyen szó íjászkodásról vagy szarmata kiállításról, magyar festőkről vagy hazai zenekarokról, a kulturális programok, valamint a hagyományok ápolása értéket teremt és ennek az értéknek a megtartására hívja mindazokat, akik részt vesznek egy ilyen típusú céges rendezvényen. 

Céges születésnap ünneplése

Különösen a kisebb cégeknél nagy dolog, ha a cég jól működik, növekszik, értéket teremt, és beváltotta a kezdetekben hozzá fűzött reményeket. Méltó dolog megünnepelni a cég fennállását. Lehet egy egyszerű torta is az ünneplés, de ha jobban megadnánk a módját, lehet alkalmazni a fentiekből egy csokorral: kiállítás az elmúlt évekből, a változásokról, szakmai előadások és partnertalálkozók, egy állófogadással megkoronázva: méltó megünneplése (és nem utolsósorban remek reklám) egy virágzó cég számára. 

Mire kell figyelni egy céges rendezvény megszervezése során? 

Minél több ember vesz részt egy eseményen, annál több mindenre kell odafigyelni. A fő cél mindig az, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, ezért az elsődleges, hogy a fizikai igények betöltésével ne legyen gond: legyen jó minőségű enni- és innivaló, és természetesen lehetőség a találkozásra másokkal. Az sem baj, sőt, elsődleges fontosságú, hogy a résztvevők választhassanak, kivel vagy mivel töltik el az idejüket. De lássuk, mire kell a legjobban figyelni. 

A megfelelő dátum és helyszín kulcsfontosságú

Ha senkinek nem jó az időpont, mert az utolsó pillanatban választottuk, akkor nem fog jól sikerülni. Fixáljuk le jó előre az időpontot. A helyszín legyen alkalmas a program számára. Ha gyerkek is jönnek családi rendezvényre, feltétlen igyekezzünk jó időt kiimádkozni az égiektől, hogy szabad téren maradhasson a program. Ám mindig készüljünk b-variációval, vagyis esőprogrammal is szabadtéri rendezvények esetén. Nincs, ami jobban agyon tudná csapni a hangulatot, mint ha felkészületlenül kapják a résztvevők a nyakukba az esőt. 

Fontos a cég összetételének és beállítottságának ismerete

Ne akarjuk rávenni a munkatársakat olyanra, ami nagyon távol áll tőlük. Persze lehet egy kicsit tágítani a komfortzónájukon, de egy introvertált kollégát nem biztos, hogy jó ötlet hirtelen felindulásból tósztot mondásra kiállítani. Mérjük fel a munkatársak egyéniségét, és igazítsuk ahhoz a programot

Minőségi étel, ital és mosdólehetőség

Nagyon fontos: ne maradjon éhen senki (minőségi étel legyen!), ne fogyjon el az ital menet közben (az alkoholfogyasztás tekintetében lehetőleg mindenki odafigyel magára, ld. az előző pontot a cég kultúrájának és tagjainak ismeretéről), és legyen normális mellékhelység. Ez utóbbi kényes téma, de szintén agyon tudja csapni az élményt, ha nem megfelelő. 

Tartalmas programkínálat

Jó dolog az együttlét, de ami igazán motiválni fogja a munkatársakat, az az új, inspiráló lehetőségek megismerése, kipróbálása. Legyen szó emberi kapcsolódásról vagy új dolgok kipróbálásáról, esetleg szakmai fejlődésről: legyen lehetőség választani ezekből!

Szabad kapcsolódási lehetőség

Az előzőhöz kapcsolódik: ne legyen muszáj. Senki ne érezze, hogy kényszerítik valamire, amit nem akar. Ha valaki szeretne, üljön végig egy pohár itallal, csendben beszélgetve. Az elfogadás is része kell legyen a céges kultúrának. Valamint: a szünetekben történnek a nagy találkozások. Persze jó, ha van miből szünetet tartani – de a szabad egymáshoz kapcsolódásra szánt idő szinte a legfontosabb az egész rendezvény során 

Mitől bukhat el egy céges rendezvény? Mit ne tegyél soha? 

Ha a fentieket betartjuk, jó eséllyel egy emlékezetes és jól sikerült, a cég életét fellendítő rendezvényt tudunk szervezni. Azonban érdemes odafigyelni arra, hogy néhány apróságon az egész alkalom el tud csúszni.

Ha nem tiszta, hogy mi az, amit a cég finanszíroz, és mi az, amit a munkavállaló fizet, az később konfliktusforrás lehet. Ha nem a cég összetételének megfelelő programot szervezünk, akkor nem fogják jól érezni magukat. Ha nincs idő beszélgetni egymással, úgy érzik majd, átrobogott rajtuk a program, és lélegzethez sem jutnak.

A legfontosabb, hogy soha ne kapkodjunk a szervezéssel, ne hagyjuk az utolsó pillanatra a dolgokat. . Egy céges rendezvény nagy befektetés. Akkor térül meg, ha beletesszük az energiát.

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!