Kategóriák
Blog

22 tipp a munkahelyi motiváció növelésére

A munkahelyi motiváció ma már bevett módja a munkavállalók munkájának és erőfeszítéseinek elismeréséhez. A munkahelyi motivációk olyan eszközök, amellyel a a dolgozónak a saját munkájával és a céggel kapcsolatos megelégedettsége magasan tartható. A belső motiváció az, ami hajt minket belülről, hogy értéket teremtsünk a munkánk során, a külső motiváció pedig megerősítésekkel próbálja meg a kedvet meghozni a munkához. A motivációs eszközök segítenek megőrizni a mentális jóllétet, és növelik a teljesítményt; ezzel pedig hosszú távon mind a dolgozók, mind a főnökök, mind a cég jól jár. 

Miért fontos a munkahelyi motiváció?

A motiváció a hajtóerőnk, enélkül nem tudunk dolgozni. De a legnagyobb belső lánggal élő munkavállaló is ki tud égni, ha nincsenek megfelelő körülmények, és nincs kívülről elismerve a munkája. A kiégés pedig, tudjuk, a mentális egészség és a teljesítmény rovására megy: nem lehet úgy magas színvonalon végezni a munkát, hogy közben az ember rosszul érzi magát. Manapság a munkahelyek nagy része odafigyel arra, hogy motiválja a dolgozóit mind kívülről, mind a belső motivációjukat megerősítve. 

Milyen típusai vannak? 

A munkahelyi motiváció több dologból tevődik össze: az ember belső motivációjából, hogy értelmes dolgot végezzen és tegyen hozzá a világhoz, valamint a külső motivációból: hogy pénzt szerezzen, amellyel eltartja magát, a családját, és a céljait elérheti vele. Ezen kívül a munkakörülmények és a munkatársakkal való kapcsolat is erősen befolyásoló tényező a motiváció szempontjából. 

Belső motiváció

A belső motiváció egyszerűen szólva az, ami segít reggel kikelni az ágyból; az a belső erő, ami hajt, hogy elkezdjünk, megcsináljunk és befejezzünk valamit. Valamennyien, akik embernek születtünk, értelmes és alkotó munkát szeretnénk végezni, amely valamit hozzátesz a világhoz. Enélkül a belső motiváció nélkül csak robotként éljük az életünket, és nem értjük, miért érezzük olyan rosszul magunkat. A belső motiváció maga a folyamat: az, hogy azért teszünk valamit, mert élvezzük azt a tevékenységet, jól érezzük magunkat benne, és a céljaink felé visz, valamint értéket ad hozzá a világhoz általában és a szűkebb környezetünknek direkt módon is. 

munkahelyi motiváció

Külső motiváció

A külső motivációnak is nagy ereje van. Mind vágyunk mások elismerésére, akár szóban, akár tettben vagy valamilyen egyéb jelben — például pénzben — nyilvánul meg. A pénz nagy motiváció, hiszen ahhoz, hogy megéljünk, és a céljainkat is elérjük, szükségünk van rá. Ugyanígy arra, hogy megdicsérjenek minket, hogy elismerjék az erőfeszítéseinket, a munkánkat és annak eredményét. Csupán külső elismerések hajszolása azonban nem hozza meg azt a belső megelégedettséget, ami a hosszú távú mentális és lelki jóllétünket meghozná. 

Emberhez méltó munkakörülmények

A méltó munkakörülmények minden embert megilletnek. Ahol ez nincs meg, azt rabszolgamunkának hívjuk. Ilyen az, hogy ki-ki a teherbírásának megfelelően dolgozik, nem pedig fölötte. A folyamatos kiáramoltatás, vagyis a munka elvégzése nem lehet meg annak egyensúlya nélkül, hogy pihenjünk is. Emberhez méltó munkakörülmények közé tartozik az, hogy megfelelő mennyiségű szünettel és szabadsággal rendelkezzen a dolgozó. 

Hogy legyen autonómiája a munkájában: hozzon saját döntéseket, tűzzön ki és valósítson meg saját részcélokat, amelyek az egészet növelik. Hogy lássa az értéket abban, amit csinál, legyen szó gyermekek neveléséről, a jövő tudományos fejlesztéséről vagy művészeti tevékenységről, amely szépséget hoz a világba. 

Mi okozza a munkahelyi motiváció hiányát?

A munkahelyi motiváció hiánya nagyon sokszor a cég működésének és a vezetés nem megfelelő voltának a tünete. Úgy vagyunk összerakva, hogy ha van egy új munkánk, nagy lendülettel vetjük bele magunkat, ám elég néhány dolog tartós jelenléte, és a lelkesedés, a motiváció megcsappan, és néhány év alatt, bármilyen kitartó is valaki, csakhamar a kiégés szélére lehet jutni. 

Ilyen a rossz munkahelyi légkör: amikor valaki emberileg nem érzi jól magát, nincs megbecsülve, nem jó a kommunikáció, nem egyértelműek az elvárások. Ilyen természetesen az is, ha az ember nem kapja meg azt az értéket, fizetést, amelyet a munkája után megérdemelne. Elveszi a kedvet, ha semmilyen dicséretet, értékelést nem kapunk – ha bárki más is meg tudná csinálni azt a munkát. Az is ugyanilyen demoralizáló,, ha nincs fejlődési lehetőség, ha belefulladunk az unalomba, ha semmilyen szellemi kihívást nem tartogat a napi feladat – minek is akkor kikelni az ágyból?. 

Mit tudsz tenni a munkahelyi motiváció növelése érdekében?

Számos dolog van, amelyet te magad is megtehetsz, hogy növeld és megtartsd a motivációdat. Ezek némelyike apróság, amit már holnaptól megtehetsz, más része kitartó átalakítást kíván a szokásaidban. És van olyan dolog is, amely rendszerszintű változtatást igényel, és amely nem csak rajtad múlik. De ha néhány alap dolog nincs meg, akkor nehéz megtartani azt a motivációt, amely segít felkelni minden nap, és lendülettel belekezdeni a munkába

Ismerd a saját kvalitásaidat – ismerd meg önmagadat

Ha tudod, melyek azok a dolgok, amelyekben jó vagy, és mi az, ami kihívás számodra, akkor sokkal könnyebben tudod megmondani, mely feladat mennyi időbe kerül. Azt is, hogy hogy fog sikerülni. És természetesen könnyebb lesz nemet mondani azokra a feladatokra, amelyek túlterhelnék magadat. Az önismeret és az önbizalom nagyon hosszú folyamat, nem megy magától, hanem a napi dolgokkal párhuzamosan egy önreflektív folyamat, kőkemény belső munka. Azonban minden munkaadó megbecsüli azokat a dolgozókat, akik ismerik a saját kvalitásaikat és korlátaikat. 

Tűzz ki magad elé célokat

A célok motiválnak, hogy elérd, de elsősorban akkor, ha reálisak, kellő kihívást tartalmaznak, és a magadénak érzed őket. Reális és motiváló célokat akkor tudsz kitűzni, ha alaposan ismered a munkafolyamatokat, és ismered a magad munkatempóját és -minőségét. 

Tanulj meg nemet mondani

Ahhoz, hogy motivált maradj, a túlterhelődést érdemes elkerülni. Sokan küzdenek azzal, hogy nemet mondjanak egy feladatra, amelyet a főnök vagy bárki más kér tőlük, de ahhoz, hogy hosszú távon jól érezd magad a bőrödben és maximális lendülettel tudj dolgozni, bizonyos dolgoknak szükséges határt szabni. Ha mindig mindent elvállalsz, mert meg akarsz felelni, akkor nagyon hamar túlterhelődsz, a többiek pedig nem tudják, mi a bajod, hiszen elvállaltad, nem? És itt visszakanyarodtunk az önismerethez. 

munkahelyi motiváció

Találd meg a munka és a magánélet közötti egyensúlyt

Akármennyire szereted a munkádat, vannak helyzetek, amikor határt kell szabni ebben a tekintetben is. Ha a pároddal csak a munkáról tudtok beszélgetni, ha még éjszaka is a gép fölé görnyedsz, ha a gyermekeidre nem jut időd, mert a főnöknek elvállaltál valamit, akkor ez a felborult egyensúly negatív hatással lesz a magánéletedre. Fordítva is működik; különösen igaz a home office-ban dolgozókra, hogy nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt magánélet és munka között; de nem is lehetetlen itt tudsz erről többet olvasni. 

Keresd a kihívást

Ne elégedj meg azzal, amiben már jó vagy: keresd és fogadd el a kihívásokat, hiszen a számodra megfelelő mértékű kihívásból tudsz legjobban növekedni. A sikeresen megugrott kihívás pedig nagy hajtóerő: örömet, kompetenciaérzést, lendületet ad. 

Fejlődj, tanulj, képződj

Használj ki minden továbbképzést és lehetőséget arra, hogy fejlődj. Ezzel nem csak a magad előmenetelét ágyazod meg, hanem a saját kompetenciaérzésedet is növeled. Az élethosszig tartó tanulás részeként egy-egy új dolog megtanulása és kipróbálása örömet is okoz a világra való nyitás mellett. 

Ápold a kapcsolatot a munkatársakkal

Még ha teljesen egyedül dolgozol is, akkor is szükséged van emberi kapcsolatokra, de ritka az, hogy valakinek nincsenek munkatársai. Az egyik legnagyobb motivációs erőt az emberi tényezők tudják hozni a munkába: ha örömmel tölt el hogy találkozol a munkatársaiddal, egészen más lendületet ad egy munkanapnak, mintha görcsbe szorul a gyomrod a kollégád vagy a főnököd láttán. Találd meg a közös pontot, töltekezz a munka szüneteiben az emberi kapcsolódásból – és próbáld meg elkerülni azt, aki leszívja az energiáidat (valamint te se tedd ezt másokkal). 

Amennyi szabadságod van a munkádban, mind használd ki. 

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy bizonyos korlátok közt szabadon mozogjunk. Ha van lehetőséged egy ötlet megvalósítására, használd ki! Légy kreatív, nem az anyagiakon múlik, hogy meg tudd valósítani az ötletedet. 

Oszd be az idődet és a feladataidat 

Az időmenedzsment divatos fogalma egyszerűen ezt takarja: priorizálsz. Azt végzed el először, ami fontos, és ez nem mindig esik egybe a sürgőssel. Az Eisenhower-mátrix ebben a segítségedre lehet. A hatékonyságot, ezáltal a munkával való  elégedettséget növeli, ha minden egyes feladatról meg tudod állapítani, hogy mennyire sürgős vagy fontos – és úgy osztod be az idődet, hogy el legyenek végezve. Ismered magadat, hogy mikor vagy a leghatékonyabb a nap folyamán? Ez is ide tartozik. 

Bontsd részeire a nagy feladatokat

A feladat hatékony elvégzésének az is egy praktikus eszköze, ha a már priorizált feladatokat részeire bontod. Ha egy óriási, átláthatatlan feladathalom temet maga alá, természetes, bár nem visz előre, hogy nem lesz kedved nekiállni, és halogatsz. Ha azonban kisebb, egy óra vagy fél óra alatt elvégezhető apró részfeladatokra bontod a nagy egészet, ha megtervezed, strukturálod a feladataidat, akkor élvezni is fogod, hiszen meg tudod tenni. Nem elborít a munka, hanem te uralod a projektet, feladatot.

munkahelyi motiváció

Visszatekintés és értékelés

Időről időre mindenképpen érdemes megállni és visszatekinteni: mit értél el eddig? Mit csináltál jól? Mi az, amiben fejlődhetsz? Ezt közösségben és egyénileg egyaránt érdemes megcsinálni, minimum évente, de akár gyakrabban is. 

Tarts szüneteket!

Nem lehet elégszer mondani. A szünet az, ami hatékonnyá tesz a koncentrált időszakban. Egy pohár teáért való felállás, az ablakon kibámulás egy percig, némi fejkörzés szintén szünetnek számít. 

Pihenj többféleképpen

Nemcsak az alvás pihentet. A sport vagy bármilyen mozgás,  az emberekhez való kapcsolódás, a művészetek élvezete, a természetben eltöltött idő mind-mind feltölti a tartalékaidat. Igen, ez többnyire  munkán kívüli tevékenység, de ezerszeresen megtérül az életedben. 

Hallgasd a kedvenc zenéidet

Ha tudsz zenére dolgozni, és van rá lehetőséged, miért ne? Sokakat segít koncentrálni, vagy a zavaró zajokat elfedni, sőt, lendületet adni. 

Öltözz fel a kedvenc ruhádba

Hogy hogy érzed magad a bőrödben, sokat számít a munkavégzésben és a magánéletben egyaránt. Találd meg a stílusodat, és viseld a kedvenc, kényelmes, vagány vagy elegáns ruhádat, ha megteheted! 

Étkezz egészségesen!

A rengeteg koffein és cukros étel, nagyon jól tudjuk, nem vezet jóra. Találd meg a magad számára megfelelő étkezési formát, rengeteg szezonális zöldséggel. Próbálj leszokni a nassolásról és a túl sok kávéról, és egyél minden nap legalább egyszer főtt ételt. A tested meghálálja. 

Időről időre ünnepelj!

Ne felejts el időnként megállni, és megünnepelni magadat, vagy közösen ünnepelni a közösséggel. Bármit is csinálsz, az nagy valószínűséggel előremozdít téged, másokat és az egész emberiséget. Légy büszke magadra!

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!