Kategóriák
Blog

5 kihagyhatatlan állásinterjú kérdés

Az állásinterjú kérdések abban segítenek, hogy a felvételi eljárás során felmérjük a jelöltet, mennyire lenne alkalmas a számunkra. De hogyan tudjuk ezt professzionálisan megvalósítani? Az állásinterjú  akkor tud sikeres lenni, ha a beszélgetés során a személyes szimpátia a szakmai szempontokkal együtt érvényesül. És egy sikeres állásinterjú nem csak azt jelenti, hogy megtaláltuk a jelöltet, de azt is, hogy megláttuk a jelentkezőkben azt, hogy ki alkalmas a cégünk számára és ki az, aki valami másra alkalmas. Az állásinterjú mindig emberi találkozás, és nem mindegy, hogy milyen tapasztalat – a jelentkezőnek és a interjúztatónak egyaránt. 

Milyen tényezőket kell vizsgálni egy állásinterjú során? 

Az, aki megvizsgálja az állásra jelölteket, legyen szó a vezetőről vagy HR-esről, nagyon sok szempontot kell a fejében tartson. Hiszen a beszélgetés során egyrészt kérdéseket tesz fel és figyel a válaszokra, de egyúttal figyel az interjúalany testbeszédére és beszédmódjára is, amely sokszor többet elárul a motivációiról és az egyéniségéről, mint gondolná. 

Nézzük, mi az, amit interjúztatóként a szavakon túl figyeli kell a jelöltben.

Szaktudás, kompetenciák

Mivel általában egy nyitott pozícióra veszünk fel valakit, szükséges, hogy meglegyenek benne a feladat elvégzéséhez szükséges kompetenciák. Az önéletrajzból általban kiderül az iskolai végzettség és esetleg a korábbi szakmai tapasztalatok is, az viszont nem, hogy ő valójában mennyire ért ahhoz, amire vállalkozik. Alkalmas ennek megállapítására egy rövid, de valós és releváns próbafeladat. A jelöltről a feladat alapján kiderülhet, hogy rendkívül kreatív, vagy hogy magas szintű szakmai ismeretei vannak, de ugyanúgy az is, hogy bár igen lelkes, bizonyos ismereti teljesen hiányoznak. 

Motiváltság

Az egyik legvonzóbb tulajdonság egy leendő munkatársban a lelkesedése. Ha látszik rajta a valódi érdeklődés és motiváltság, és ha a csillogó szemek mögött valódi érdeklődés és munkakedv lapul, az ugyancsak szimpatikussá teszi a jelentkezőt a leendő munkatársak, főnökök szemében. A lelkesedést nem nagyon lehet megjátszani, és a hiánya, még ha egy introvertált emberről is van szó, kevésbé vonzó – ám nem szabad elfeledni, hogy ez csak egy tényező, a motiváltság mögött még sok más szempontot figyelembe kell venni.

Szimpátia

A szimpátia teljesen szubjektív dolog, és általában már az első pillanatokban kialakul a velünk szemben ülő személlyel szemben: szimpatikus-e emberileg, vagy inkább taszít valamiért. Ez többnyire zsigeri érzés, de az intuíciónk többek között tudat alatt megfigyelt, szintén öntudatlan dolgokból tevődik össze, pl az illető öltözködésének részletei, beszédmodora, mozdulatai. Érdemes ezt is tudatosítani: mi az, ami zavar benne, vagy mitől szimpatikus az előttem ülő ember?

Személyiségjegyek

A jelentkező személyisége mindenfajta sablon-mondaton átsüt, ugyanúgy, ahogy a lelkesedés vagy annak hiánya. A cég vagy csapat összetételében a sokféleség nagy előny. Nagy valószínűséggel, ha egy együttműködő csoportba keresünk valakit, a keresett tulajdonságok már az álláshirdetésben előfordultak. Azonban nem mindenkinek van meg a kellő önismerete. Interjúztatóként a személyiséget is felmérjük, hogy alkalmas lenne-e betölteni azt a szerepet, amelyre szükségünk van. 

A céggel való kompatibilitás

Többnyire egyetlen interjú során kiderül, hogy az illető személyisége milyen módon tud beilleszkedni a már meglévő csapatba. Tipikus példa a nehezen összeegyeztethető munkavégzésre egy autoriter jellegű főnök és egy autonóm, önálló és impulzív munkavállaló párosa. De ha a cég életében változás történik, azt nekünk érdemes előre látni, és olyan szemmel is felmérni a jelentkezőt, hogy mennyire képes komolyabban beletanulni a rá váró feladatokra. 

állásinterjú kérdések
Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Miért fontos, hogy a megfelelő állásinterjú kérdések hangozzanak el? 

Az állásinterjú nem egy vizsga, hogy feszült és stresszt okozó légkörben teljen. Sokkal többet megtudhatunk az interjúalanyról, ha ő oldottan van jelen, egy két ember közti párbeszéd, egy fókuszált beszélgetés során. Azonban a megfelelő kérdések azért is fontosak, hogy fókuszban tartsák az interjú menetét, és azért is, mert a lényegre kérdeznek rá. A jó kérdésekre nem lehet köntörfalazni – vagy ha mégis, az  már sokat elárul az illetőről. 

Melyek a legfontosabb, kihagyhatatlannak számító állásinterjú kérdések? 

A megfelelő állásinterjú kérdések elvisznek minket a találkozó lényegéhez: hogy megtudjuk azokat a dolgokat – akár indirekt módon –, amelyekre kíváncsiak vagyunk, nem csupán a jelölt képességeiről és tapasztalatairól, hanem arról is, hogy milyen ember. A kérdésekre adott válaszok módja is sokat elárul a jelentkezőről, és sokat segít, hogy le tudjuk szűrni belőle: ő az, akit keresünk, vagy sem. 

1. Mit kell tudni Önről és az eddigi munkatapasztalatairól?

A kérdésre adott válasz nemcsak azt árulja el, amit már eddig is tudtunk az önéletrajzából, hanem az is, hogy hogyan priorizál, mit tart fontosnak, milyen az énképe, és egyáltalán, hogyan áll a világhoz. 

2. Mik az erősségei és a gyengeségei? 

Le a kalappal az előtt, aki erre a kérdésre őszintén és hitelesen felel! Nem egyszerű dolog úgy dicsérni magát az embernek, hogy az ne hasson nagyképűségnek, és úgy emlegetni fel a hibákat, hogy abból megint csak jól jönnön ki az ember. Az erre a kérdésre adott válasznál ráláthatunk arra, hogy a jelölt mennyire ismeri önmagát, és hogy milyen reálisan látja a saját képességeit. 

3. Mi volt az eddigi legnagyobb szakmai sikere – és kudarca?

Egy kicsit az előző folytatása, fel lehet a kérdést közvetlen az előző után tenni, vagy egy kicsit később. Konkrétumok érdekelnek, a jelölt pedig jó esetben készült. Ha nem, az sem baj, a tud improvizálni, előszed egy történetet. Itt tehát azt is nézhetjük, hogy váratlan helyzetekben hogyan találja fel magát. 

Az pedig, hogy egy kudarcra hogyan tekint – mint külső erőt, amellyel szemben tehetetlen, vagy, mint fejlődésre lehetőséget adó kitérő – sokat elárul arról, hogy hogyan képes felelősséget vállalni a saját tevékenységeiért. 

4. Miért pont Önt vegyük fel?

​​Ez az a pont, ahol a jelölt szégyentelenül dicsérheti magát. Ha valóban ő a mi emberünk, akkor azt nem elsősorban a szavaiból fogjuk kivenni, abból, amit mond – hanem mindabból, ahogyan mondja. Ez ugyanis egy komoly szűrőkérdés: vajon a saját érdekét nézi elsősorban, vagy képes nagyobb léptékben és csapatban gondolkodni? 

Mi természetesen azt nézzük, a cég kivel járna jól, de nem csupán az a szempont, hogy el tudja-e adni magát a jelölt, hanem az is, hogy rázós szituációban hogyan tud kommunikálni. Márpedig egy ilyen kérdés kimondatlanul támaszt számos elvárást, amelynek meg kell tudnia felelni. 

5. Milyen tervei vannak a következő néhány évre?

Fontos tudni, mennyire lát távlatokban az illető. Vannak-e elképzelései, mennyire tudatosan éli az életét? Vannak-e tervei, álmai, céljai? Mert egy ilyen ember értékes nem csupán a munkája szempontjából, de emberileg is, ami az együttműködéshez nagyon is számít. Nem beszélve arról, hogy mi is képet kapunk az ő ambícióiról.

Az állásinterjú kérdések feltevése és a válaszok figyelése során tehát az embert és a képességeit egyszerre nézzük. A képességek, a tapasztalatok, a lelkesedés és az emberi szimpátia bonyolult tényezőit érdemes egy kicsit tudatosan megfigyelni, amikor munkatársat keresünk. Hiszen így tudjuk a legmegfelelőbb jelöltet kiválasztani a szervezetünk, cégünk vagy csapatunk számára. 

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük