Kategóriák
Blog

A 10 legjobb HR képzés

A HR-es, vagyis az emberi erőforrás menedzsere (Human Resource Management) a köztudatban úgy él, mint az állásinterjúkat eldöntő rettegett személy. A valóságban egy HR-esnek sokkal szerteágazóbb tudása van. Pár évtizeddel ezelőtt még a szakma is alig volt ismert, nem hogy képzés lett volna rá – ma azonban már elérhető számos HR-es képzés, amelyekre szükség is van, hiszen az állásportálokon már nem elég egy-egy bölcsészdiploma. Az alábbiakban összegyűjtöttük a ma Magyarországon elérhető legjobb HR-es képzéseket. 

Ki ő és mivel foglalkozik pontosan egy HR-es?

A HR-es az, aki egy cégnél nem a vállalkozás pénzügyi részével és az ahhoz tartozó feladatokkal foglalkozik, hanem a munkatársakkal. Minél nagyobb egy cég, tehát minél több alkalmazott dolgozik, annál nagyobb szükség van HR-esre. 

A HR-es az, aki szűri az önéletrajzokat, aki interjúztatja a jelölteket, és aki (sokszor a vezetőkkel együtt) felveszi az új munkatársat. 

Azonban nem merül ki ebben a munkája, a HR-es minden egyébbel is foglalkozik, ami a munkatársakkal kapcsolatos. Manapság annyira szerteágazó a HR-es feladata, hogy a vállalat szférájától függően változhat a feladata, és meglepően sokszínű tud lenni. 

A HR-es a toborzás és a kiválasztás (állásinterjúk szervezése és lebonyolítása) és a munkaügyi folyamatok (bérszámfejtés stb) mellett végezhet olyan munkát is, amely a dolgozók motiválását célozza. Segítik a munkavállalók munkájának felmérését, a fejlődési lehetőségeket, és végső soron azt, hogy hogyan tudnak hasznára lenni hosszú távon a cégnek. Már a kiválasztás során szempont, hogy olyan embert találjanak, aki nem csak képzett, de képes is fejlődni, és olyan képességei, készségei vannak, az ún. soft skillek, amelyek a közösségben való munkát segítik. Ilyen például a kooperáció, a kreatív gondolkodás, a hatékony kommunikáció, a motiváció, a proaktivitás.

Milyen képzésre van szüksége egy HR-esnek? 

Amíg nem volt kifejezetten HR-es képzés, addig előnyben voltak a bölcsész- és pszichológus végzettségűek. Most már azonban a legtöbb helyen és állásmeghirdetésnél követelmény, hogy valamifajta képzést is elvégezzen a jelentkező, vagyis legyen egy alaptudása. 

De, mint azt a HR-esek jól tudják, az elsajátított tudásnál még többet számítanak a készségek, képességek és a motiváció. Számít, hogy hogyan tud valaki problémát megoldani, elvárás a kiváló kommunikációs képesség. Ahogy az önállóság és egyúttal a csapatban való dolgozás képessége. Fontos a megbízhatóság és a pontosság.

Elvárás még a fejlődni akarás, és hogy az illető, aki ebben képzeli el a karrierjét, képes legyen ráhangolódni a másik emberre, akár úgy is, hogy az intuíciójára hagyatkozik. Ehhez pedig némi önképzés, önismeret alapvető.

Nem árt továbbá, hogyha az, aki humán erőforrás témában akar elhelyezkedni, szeret emberekkel foglalkozni, képes tréningeket, csapatépítőket megszervezni és levezényelni. Ez a fajta tudás persze nem vele születik az emberrel, de tanulható, és némi gyakorlás során könnyen elsajátítható: a közösségösszehozó technikák, a játékok megtanulhatók, a lelkesedés és a játékosság fejleszthető.

A csapatépítő játékok leltára azért is fontos egy HR-es szakembernek, mert előfordulhat, hogy egy-egy nehezebb helyzetben a játék oldani tudja a közös feszültséget. Nem beszélve arról, hogy a közös játékok, a csapatépítő feladatok motiválják a dolgozókat az együttműködésre, az empátiára és a közösségben való gondolkodásra. És hát ki ne szeretne időről időre játszani is az irodában, nem csupán dolgozni?

Ezeknek készségeknek a jó részét lehet fejleszteni, de a HR-es képzések az ehhez a szakmához szükséges alaptudást, elméleti hátteret is biztosítják: pszichológiából, közgazdaságtanból, valamint menedzsment-ismeretek és társadalmi ismeretek is szükségesek ahhoz, hogy valaki elvégezzen egy HR-es szakot, képzést. 

Melyek a legjobb HR képzések?

Most már számos egyetemen, főiskolán vagy egyéb képzésen lehet elsajátítani a HR-esség alapjait, amellyel már el lehet helyezkedni emberierőforrás-szakemberként számos területen és szférában az államitól a versenyszféráig. A képzések szinte minden esetben térítéskötelesek, kivéve az egyetemeken az ösztöndíjas mesterszakos. Általában két év, mire valaki elsajátít minden tudnivalót, de gyorstalpaló képzések is vannak, ha valaki gyorsan szeretne elhelyezkedni, és menet közben beletanulni a HR-munkába. 

Pécsi Tudományegyetem, Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak

A Pécsi Tudományegyetemen jelent meg Magyarországon először HR-es képzés. Ez a képzés mesterszakon van, tehát kell hozzá egy alapdiploma. Négy félévből áll, nappalin és levelezőn egyaránt el lehet végezni. A képzés elvégezhető magyar vagy angol nyelven, ez utóbbi esetben 150.000 forint idegennyelvű képzés hozzájárulási díjat kell fizetni félévenként. Az önköltséges képzés ára magyar nyelvű képzésben 375.000 forint félévenként. A képzéshez általános szakmai gyakorlat, intenzív terepgyakorlat és intézményen kívüli szakmai gyakorlat is tartozik. A képzés helye: Pécs.

ELTE PPK Emberi erőforrás Tanácsadó MA képzés

Az Elte PPK Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézetében szintén mesterszakon lehet elvégezni az emberi erőforrás tanácsadó képzést, a képzés helye Budapest. A pécsi képzéshez hasonlóan ez is négy féléves, az önköltséges ára 375.000 forint félévenként, és angol nyelven is elérhető a képzés. 

Budapesti Metropolitan Egyetem

Budapesti Metropolitan Egyetem, Emberi Erőforrás Tanácsadó BSc és MA képzés

Ennek a képzésnek szintén egységesen ugyanannyi az ára önköltségesen, mint a többinek, 375 ezer forint félévenként, és csak magyar nyelven van, viszont van nappali és levelező, államilag támogatott és önköltséges képzés is. A képzés helye Budapest. 

hr képzés
Photo by Campaign Creators on Unsplash

Laba Nemzetközi Üzleti Iskola

Hr-kurzus már a szakmában lévőknek vagy érdeklődőknek, akik fejlődni szeretnének, illetve bekerülni a HR-es világba. A kurzus öt hetes, online, heti két estét igényel. 

Budapesti Gazdasági Egyetem  

Üzleti és HR-menedzsment képzésre lehet jelentkezni a BGE Pénzügyi és Számviteli Karára. A képzés önköltséges, 230.000 forint félévenként. Előfeltétele egy elvégzett BsC képzés bármely területen. Mélyebb és hatékony ismereteket kínál a HR-ben foglalkozó szakemberek, és azzá váló jelentkezők számára. Témái közül a karriertervezés és teljesítménymenedzsmentben merülnek el alaposabban. A képzési idő 3 félév. Helyszín: PSZK 1149 Budapest, Buzogány u. 10-12 

Soter-Line Oktatási Központ

A Személyügyi Szervező Tanfolyam felsőoktatáson kívüli, de alapvetően HR-tudást és képesítést ad. 80 órás képzés 2 hónapon keresztül, élő tantermi és élő online változatokban lehet igénybe venni. A képzés ára 180.000 forint, melyet két részletben kell befizetni. A tanfolyam havonta több alkalommal indul, és az elvégzése végén tanúsítványt állítanak ki. A képzés HR-modult és munkajogi modult egyaránt tartalmaz, és HR-asszisztensként van lehetőség elhelyezkedni vele. 

Sämling Üzleti Oktatási Központ Kft. 

A Sämling komplett HR-es képzéseket kínál alap és átfogó változatban is. A HR Basics, extra rövid idő, 12 hét alatt adja át a tudást heti egy egész napos (csütörtök) online vagy jelenléti alkalmon keresztül. Kifejezetten kezdőknek, HR iránt érdeklődőknek, illetve pályaváltóknak is ajánlják a tanfolyamot, amely gyakorlat-orientáltan adja át a napra kész tudást a HR-szakma minden részletéről. 

A képzés évente kétszer, tavasszal és ősszel indul. A képzés díja 635.000 forint áfával együtt, de számos esetben kedvezményt lehet kapni az árból. A képzést elvégzők önállóan alkalmassá válnak HR-menedzsment feladatok elvégzésére, szervezésre, vállalati stratégia támogatására, elért eredmények kiértékelésére is. A képzés helye személyes jelenlét esetén a XII. kerületben található.

 EFEB Felnőttképzés

HR-képzés: a tanfolyamot a Humán Szakemberek Országos Szövetsége támogatja, 3 hónapos, a XI. kerületben végezhető képzés, mely a képzés elvégzése után Személyügyi (HR) képzés az alapoktól az aktualitásokig nevű bizonyítványt ad. Vagy szombat egész napos képzés, vagy hétfő és szerda esténként végezhető a tanulás. A tanfolyam a HR alapoktól az aktualitásokig végigvesz minden fontosat, valamint korszerű jegyzetekkel segítik a tanulást. A képzéshez semmiféle előképzettség nem szükséges, csupán betöltött 16. év. 

Pallas 70 Oktatási Központ

Emberi erőforrás menedzsment E-képzést kínál a Pallas 70 Oktatási Központ. A tandíj 59.000 forint, vagy részletfizetéssel 69.000 forint. A képzés elsősorban cégvezetőknek és -tulajdonosoknak, valamint már emberi erőforrással dolgozóknak egyfajta továbbképzés, ahol a hangsúly a toborzáson és az emberi erőforrás menedzselésén van. A képzés online működik, és minden hallgató egy tutort kap maga mellé, aki segíti a tanulás folyamatában. 

Kodolányi János Egyetem

A Kodolányin Digitális Business Partner szakirányú továbbképzés indul 2023 őszi félévében, online és személyes képzésben egyaránt. A képzés 2 félév, és 60 kreditet ér a felsőoktatásban, helyszíne Budapest, és előfeltétele valamely szakon végzett alapképzés végzettség. A képzés díja 350.000 forint félévenként, ebből 35.000 forint regisztrációs díjat is szükséges a beiratkozáskor befizetni. A szak célja profi és átfogó ismeretekkel rendelkező humánerőforrás és humáninformatika területén jártas szakemberek képzése, akik önállóan, modern technikával, magas szintű élmény megteremtésével dolgozni a HR területén. 

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!