Kategóriák
Blog

Csapatépítő főzés: előnyök, eszközök, ötletek

A csapatépítő főzés remek lehetőség arra, hogy egy munkatársi közösség, akármilyen laza vagy szoros kapcsolatban van is egyébként, új oldalról ismerje meg egymást. A csapatépítő főzés tulajdonképpen egy közös, előre elkészített és szinte elronthatatlan vacsorát vagy ebédet produkáló főzőcskézés, amelyet az ételek elfogyasztása koronáz meg. Ez a fajta közösségösszerázó program kilép a szokásos beülünk-egy-étterembe-beszélgetni csapatépítőn, hiszen a főzéshez mindenki viszonyul valahogyan. Főzés közben az ember nem tud nem önmaga lenni, ezért egy csapatépítő tréningnek is alkalmas lehet egy ilyen program.

Miért jó program a csapatépítő főzés? 

Életünk jó részét töltjük evéssel, és hacsak nincs egy állandó szakácsnőnk, akkor mi magunk is főzünk, akár rendszeresen, akár ritkábban. A főzéshez mindenkinek van valamilyen viszonya. Ez azonban a hétköznapi munka során (kivéve, ha valaki konyhában dolgozik) nem nagyon jön elő. A csapatépítő főzés pont ezért alkalmas arra, hogy a munkatársainkat egy egészen más oldalról ismerjük meg, mint ahogyan a hétköznapokban szoktuk. Számos oka van annak, hogy a szervező a csapatépítést főzős programnak szervezi meg. 

Lehet kint és bent is tartani

A vadregényes barbecue-verziók egészen más élményt nyújtanak, mint egy felkélszült főzőiskola közösségi konyhájában való főzés, de mindegyiknek van létjogosultsága, és a kettő közt is rengeteg árnyalatnyi különbség van. A kerti parti-jellegű közösségi főzéshez természetesen a jó idő fontos előfeltétele, s bár szakadó esőben is lehet élmény a főzés, ha van hová bevonulni, azért az az igazi, ha verőfényes napsütés kíséri. 

A benti programoknál, különösen, ha felkérünk egy olyan helyet, amely erre szakosodott, garantált, hogy nem lesz csalódás, hiszen legalább egyvalaki van ott, aki tudja, hogy hogyan kell elkészíteni az ételt. 

Nem kell hozzá sok eszköz

A főzéshez valójában nem kell sok eszköz, bizonyíték erre például a rengeteg cserkésztábor, ahol a gyermekek nomád módon még a tűzhelyet is maguk készítik, és két hétig magukra főznek. Ha a gyerekek meg tudják csinálni egy bográccsal, deszkával, késsel és fakanállal, akkor bárki. 

Nem kötelező persze a minimál-főzés, de egy egyszerű ebéd összedobásához valóban csupa olyan felszerelés kell, ami mindenkinél van otthon, így akár kempingben, kulcsosházban, bérelt konyhában vagy bárhol lehet főzni: az alapanyagok, néhány edény, deszka, kés, kanál, tál és tányér, evőeszköz, és mehet is a főzés. Ha nem akarunk vagy nem tudunk mosogatni, eldobható tányért-evőeszközt is használhatunk, de érdemes abból is a fából-bambuszból készült változatokat beszerezni. 

Szokatlansága miatt maradandó élmény

Nem mindenki szokott főzni, és pláne nem mindenki szokott együtt főzni másokkal. Mivel alkalmazkodni próbálunk a másikhoz, ha lehetnek is súrlódások, azért mégiscsak egy hétköznapokból kiemelkedő élmény lesz a közös főzés. Más helyszín, más szerepek, más ízek, más receptek. Kihívás is lehet, vagy komfortzónából való kilépés – mindkettő a csapatépítő élmény maradandóságát és a személyiség fejlődését vonhatja maga után. 

Eltérő látásmódot kíván és kínál

A főzés flow-ba hoz: teljes figyelemmel ott kell lenni, amit az ember csinál, és ez is egy szokatlan formája a kikapcsolódásnak, a hétköznapi koncentrált figyelem egy másfajta fókuszú, laza, mégis aktív és tevékeny figyelemmé változik. Az elme és a test egyszerre mozdul, az érzékek aktívan bekapcsolódnak, s mindez úgy, hogy közben egymásra is oda kell figyelni. Mindez a munkahelyen, ahol határidők és komoly hierarchiát és figyelmet kívánó projektek vannak, nemigen tud megvalósulni. Egy főzés során azonban észrevétlenül megváltozhatnak az emberi viszonyok, más oldaláról ismerjük meg a másikat, ami hosszú távon a közös munkát is előremozdítja. 

Kiváló csapatösszerázó tevékenység

A közös főzés és étkezés közösséget teremt. Mennyivel másabb az étel íze, ha magunk készítjük! A főzés során nem verseny van, hanem együttműködés: mindenkinek egyformán bele kell tennie magát, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet megálmodtunk magunknak. Itt nem számít, hogy egyébként ki milyen relációban áll egyébként a munkában vagy a magánéletben – a főzés és az előkészítés során megszűnnek a munkaviszonyok, mindenki egyszerre vesz részt a folyamatokban. S mivel általában van egy főszakács, elrontani is szinte lehetetlen. 

csapatépítő főzés

A végeredmény egy lakoma lesz

A legjobb közösségépítő dolgok egyike a közös étkezés. Ha pedig ez egy közös együttműködésnek az eredménye, még nagyobb élvezettel és odafigyeléssel fog mindenki étkezni, ami szintén növeli az élményt. Közösen enni jó dolog, finom ételt enni nem kevésbé, és egy-egy minőségi, alkalomhoz illő alkoholos (vagy alkoholmentes) itallal megkoronázva ünnepivé tesz egy egyszerűnek induló eseményt. 

Mi mindenre van szükség a csapatépítő főzés során? 

Ha magunk szervezzük a csapatépítő főzést, akkor bizony mindenre gondolni kell, az előkészítéshez szükséges eszközöktől a tálalásig és a mosogatásig. Ha egy felszerelt konyhában vagyunk, akkor általában csak a speciális alapanyagokra és eszközökre lehet szükség (pl habverő). Ha pedig teljesen tábízzuk magunkat egy csapatépítő főzést szervező cégre, akkor tulajdonképpen csak az előzetes igényfelmérés igényel előkészítést. 

Alapanyagok

Az összes fogás minden alapanyagára szükség lesz. Ha csak egy kanál paprika, só vagy liszt is hiányzik, akkor már nem ugyanaz lesz a végeredmény. Szükség lesz tehát a fő alapanyagokra, és minden olyan dologra, ami az otthoni konyhánkban megvan, különös tekintettel a fűszerekre, sóra, és a speciális, az adott ételhez szükséges alapanyagokra. 

Eszközök

A főzés során, mivel többen készítenek el több fogást, érdemes mindenből többet beszerezni: több vágódeszka, több reszelő, több kés és tál: minden, amire szükségünk lehet az összes fogáshoz. Győződjünk meg róla, ha idegen konyhában vagyunk, hogy minden működik: a tűzhely, a sütő, van áram. Ha kinti főzést tervezünk, és szabad tűzön főzünk vagy sütögetünk, fáról, gyújtósról, gyufáról, vagy faszénről is szükséges gondoskodni. 

Teríték

Valamiből kell enni, mert már elég furcsa lenne középkori módon közös bográcsból eszegetni. A tányérok, evőeszközök legyenek pontosan kiszámolva, hogy mindenkinek jusson mindenből, és a megfelelő evőeszközök legyenek – villával nem lehet levest enni. Ázsiai ételnél viszont stílusos lehet az evőpálcika – ez esetben érdemes legalább egy embernek ismernie ennek használatát. 

Mire kell odafigyelni a csapatépítő főzés előkészítésénél? 

csapatépítő főzés

Mivel manapság sokan vannak, akik egészségügyi vagy elvi okok miatt nem fogyasztanak valamilyen alapanyagot, feltétlenül érdemes előzetesen megérdeklődni, hogy mi az, ami közös metszéspont: amit mindenki fogyaszthat, és mi az, amit valaki nem fogyaszthat. A közös főzésnek és étkezésnek pont az egységesség a lényege, és nagyon rosszul tud elsülni, ha valakiről helyben derül ki, hogy nem fogyaszt(hat) pl. húst vagy tejterméket, esetleg glutént.

Ha magunk szervezzük a közös főzést, érdemes ezen kívül előre beosztani, hogy ki kivel fog együtt dolgozni egy csapatban; melyik fogást készítik, és annak milyen fázisai vannak. Komoly jelenlétet és az étel elkészítésének pontos ismeretét követeli meg a főszakácsság, bár nem muszáj, hogy a főszervező és a főszakács egy ember legyen. 

Ötletek csapatépítő főzéshez

Szó szerint számtalan lehetőségünk van, ha csapatépítő főzést szervezünk; a pénztárcánktól és a közös kísérletező kedvünktől függően érdemes okosan választani.

Csapatépítő főzés borkóstolóval egybekötve

Ha valaki ért a borokhoz, esetleg ismer valakit, aki ért a borok és az ételek összepárosításhoz, különleges élménnyel lehetnek gazdagabbak a résztvevők. A borok kóstolásához amúgy is szükség van valamire, ami semlegesíti az előző bor ízét, de ha a közbenső kóstoló saját készítésű vagy előkészítésű étel, annál izgalmasabb lesz az eredmény. Ha borokat is kóstolunk, érdemes lehet egyszerű, de minőségi alapanyagokból kóstoló falatkákat is beilleszteni a menüsorba, illetve úgy állítani össze az egészet, hogy minden elfogyasztott étel és ital harmonikus hatást keltsen úgy az ízlelésünknek, a szaglásunknak, látványban és tapintásban. 

Tematikus csapatépítő főzés: a világkonyha felfedezése

Bármely országban főztjeit fedeznénk fel, egészen biztosan találunk olyat, ami egzotikus, de mégis ízeltes, és még laikusoknak is megvalósítható kis segítséggel. Az olasz konyha pizzája, a viethami pho leves vagy a grúz hacsapuri, bármennyire extrának is hangozzék, nem ördöngösség, és alkalmas arra is, hogy közösen készítsük el. 

Nomád csapatépítő főzés, vagy grillparti a szabadban

A bográcsos ételek vagy a barbecue-sütögetés klasszikusan a férfiak főzési területe. Ez nem jelenti azt, hogy ne tudná bárki megcsinálni, és ha költséghatékony főzésre vágyunk, akkor ez lehet a mi utunk. A szabadban tartózkodás, különösen jó idő (és szúnyogmentes övezet) esetén, elképesztő módon megdobja a kollégák jóllétét. 

Lehet klasszikus bográcsgulyással kísérletezni, vagy amerikai típusú, esetleg tengeri herkentyűs grillezést lebonyolítani, de a vízparti lángossal sem fogunk melléfogni.

csapatépítő főzés

Pár könnyen elkészíthető, finom étel csapatépítő főzésre

Paprikás krumpli

A legegyszerűbb, ha szabadban főzünk, kell hozzá krumpli, kolbász, hagyma, só, bors, paprika, víz, néhány nagy tál, egy bogrács, deszka, kés – és nagyjából ennyi.

Pizza

Ehhez sem költséges helyszín, sem extra alapanyagok nem szükségesek; arra kell csak figyelni, hogy a pizzatésztát előre összegyúrjuk, hogy megkeljen, mire el kell készülnie. Bármi feltétet rakhatunk rá, akár mindenki magának is megkomponálhatja; a feltétek előkészítését pedig bátran rá lehet bízni a munkatársakra.

Tárcsán vagy grillen való sütögetés

Ide aztán bármi beleférhet, grillezett kukoricától és paprikától a steakig, kinek-kinek ízlése szerint. Salátáról és szószról is érdemes gondoskodni!

Street kitchen

Hamburger vagy hot dog: a legegyszerűbb, ha valami zsömlébe vagy kiflibe némi zöldséggel és öntettel belerakunk valamifajta sült húst. Gyors, közösségi együttműködést kínál az előkészítése, finom.

Pasta, vagyis tészta bármivel

A tészta gyorsan elkészül, és fel sem lehetne sorolni, hányfajta szószt lehet hozzá készíteni. Aki még ínyencebb, kezdheti magával a tészta gyúrásával is. Kihívás lehet például a sok vitát kiváltó carbonara.

Desszertek

Desszertnek, ha van egy sütő kéznél, bármilyen egyszerű keksz vagy csokis cookie is megteszi, de a mascarpone még annál is egyszerűbb, csak össze kell tenni egy tálban a hozzávalókat.

Tengeri herkentyűk

Ha egy társaság szereti a halakat és a tengeri dolgokat, esetleg nem fél kipróbálni új dolgokat, akkor a tengeri dolgok sütögetése is jó választás lehet.

Szusi

A hagyományos japán szusi elkészítése maga is egy szertartás. Mivel sok apró részből áll, a folyamatokat remekül ki lehet adni, és bőségesen jut mindenkinek, valamint teljes értékű és ízletes étel.

Írjon nekünk, kérjen ajánlatot!